Foto: India Heritage Desk

Da samisk scenekunst kom til India

Samiske scenekunstnere satte sitt preg på Delhi International Arts Festival 2017.

– Det var en drøm å få danse og synge for et så internasjonalt publikum, sier Kristin Holand fra Steigen.

– Det er i slike tilfeller man virkelig ser verdien av sin egen kultur. Jeg føler meg heldig som får representere både Norge og Sápmi på en så stor scene, og synes det har vært rått å se at vår kultur blir verdsatt så høyt ute i verden.

Måtte skrive autografer
Holand er en av ni samiske scenekunstnere som representerte Sámi Lávdi, den samiske scenekunstforeningen, i India under Delhi International Arts Festival som nylig gikk av stabelen.

Dans, joik, performance, teater og kortfilm sto på plakaten. Utenom opptredenene i Kamani Auditorium deltok også kunstnere på gallaåpning og besøkte Norges ambassadør Eivind S. Homme i hans residens. Videre ble det spilt skoleforestilling for en tusentall indiske elever, med påfølgende autografkø.

Foto: India Heritage Desk

Foto: India Heritage Desk

 – Det er nesten så jeg skulle ønske at det var flere nordmenn tilstede i New Delhi, jeg tipper de hadde blitt både overrasket og stolt over hvor unikt det samiske er i verdenssammenheng. Jeg har i hele barndommen tatt for gitt den samiske delen av min nordlandske identitet, og det rører noe ved meg når jeg får muligheten til å fordype meg i mine røtter på denne måten, sier Kristin Holand.

Joik og tabla
Holand, som er nominert til Årets nordlending av NRK Nordland for sitt arbeid med å sette fokus på psykisk helse gjennom scenekunst, opptrådte sammen med en av Indias beste musikere, tablaspilleren Mithilesh Kumar Jha.

 – At samtidsdans og joik skulle passe så bra med indiske rytmer hadde jeg ikke kunnet forestille meg, sier hun.

Stina Therese Lorås Hessaa, samisk scenekunstner fra Trondheim, tok scenen med sin performance «Riegádeapmi», som handler å bli gjenfødt etter lang tids undertrykking.

Foto: India Heritage Desk

Foto: India Heritage Desk

 – Jeg var på forhånd litt redd på hvordan det indiske publikummet ville reagere i møtet med postmodernisme, og om det ville være vanskelig å få de med opp på scenen eller å involvere dem. Men her ble jeg positivt overrasket.

Vil profilere samisk kunst
Besøket i India er del av et prosjekt for å få samisk kunst mer profilert internasjonalt og er støttet av Sametinget, Samerådet, Dáiddafoanda og Utenriksdepartementet. Videre er hensikten å se lære av likheter og ulikheter med andre kulturer og bygge nettverk med utenlandske kunstnere.

 – Spesielt interessant for meg er kontrasten mellom indiske danseres arbeide for å løsrive seg fra deres veldig bundne tradisjonelle rituelle danser, og samiske kunstneres arbeide med å finne vårt eget uttrykk i dans til tross for at vi ikke har noen overført tradisjon, sier Ada Einmo Jürgensen, leder i Sámi Lávdi.

Hun beskriver årets samiske inntog i New Delhi som et ordentlig kulturmøte.

Foto: India Heritage Desk

Foto: India Heritage Desk

– De samiske kunstnerne ankom millionbyen midt i verste smog, og pengeomvelting. Vi fikk under interessante omstendigheter gjennomført opptredener med varme tilbakemeldinger og god mediadekning. Festivalen har satt dype inntrykk på mange plan som det vil ta tid å fordøye og som kanskje vil manifesteres i uttrykk hos den enkelte kunstner etter hvert. Vi har knyttet nye kontakter og har forsterket faglige referanser og bånd, sier Ada Einmo Jürgensen.