Foto: Tomi Guttorm

Samisk gatekunst til Lofoten

Samiske scenekunstnere inntar i år Norges ledende teaterfestival i Stamsund med gatekunst. 

– Det er flere samer i Lofoten enn man tror, sier leder Ada Einmo Jürgensen i den samiske scenekunstforeningen, Sámi Lávdi, som er initiativtaker til prosjektet «Pop-up Sápmi».

De samiske innslagene vil være en betydelig del av vårens scenekunsteventyr i Norge. Programmet er nomadisk, der kunstnerne blant annet slår opp lavvo og flytter seg rundt i Stamsund og fremfører samisk gatekunst. Det blir joik, dans, musikk og skuespill, samt visuell design. Det kommer til å sette sitt preg på festivalen.

Samisk manifestasjon
Leder i Stamsund Teaterfestival, Thorbjørn Gabrielsen, lover nytenkning under årets festival – den 18. i rekken.

– Vi ser den samiske kunsten som en like naturlig del av festivalen som annen nordnorsk kunst. Derfor har vi invitert det samiske teatermiljøet til å bidra med forestillinger. Det resulterte i en egen festival i festivalen, forteller han begeistret.

Medvirkende er Kristin Nango, Sarakka Gaup, Anitta Suikkari, Mikkel Gaup, Mary Sarre, Mette Brantzeg, Hilde Skancke Pedersen, Anja Saiva Bongo Bjørnstad, Ingá Márjá Sarre, Stina Therese Lorås Hessaa, Elisabeth Heilmann Blind, Åsa Simma, Siri Broch Johansen, Ada Einmo Jürgensen, Marianne U. Kappfjell, Kenneth Hætta og Johan Sara jr..

– Det er indrefileten av samiske kunstnere som kommer, og de vil ta for seg av Stamsund, sier Gabrielsen.

Samiske grunnleggere
Stamsund Internasjonale Teaterfestival (SIT) er en samtidsorientert internasjonal scenekunstfestival som presenterer både egne og andres produksjoner.

De samiske teatrene Beaivváš Sámi Našunálateáhter og Åarjelhsaemien Teatere var i sin tid med å grunnlegge festivalen, og har gjestet med sine produksjoner flere ganger siden.

– Lofoten er et område som har sin samiske historie, godtskjult for mange, også i dag. «Pop-up Sápmi» i Lofoten vil undersøke den immatrielle og kulturelle arven, og skape møter eller konfrontasjoner med samtida, sier Ada Einmo Jürgensen i Sámi Lávdi.

Med den suksessrike markeringa av 100-års jubileet for det første samiske landsmøtet i Trondheim, Tråante, er interessen for samisk kunst og kultur fornyet, mener hun. Norsk kulturråds konferanse på tampen av året 2017, med tema«Samisk vrede», ga Sámi Lávdi inspirasjon til å fortsette satsningen på å formidlesjangerbredden i samisk kunst, og øke forståelsen av hva Sápmi er.

«Pop-up Sápmi» på Stamsund Internasjonale Teaterfestival går av stabelen 31. mai til 2. juni.

For mer informasjon og oppdatert program, se her.