Stina Rávdná Lorås i «Pop-up – Gilde». Foto: Sámi Lávdi

Samisk pop-up-suksess

Frie samiske scenekunstnere som dukket opp her og der var populære innslag under Norges ledende teaterfestival.

Stina Rávdná Lorås fra Trondheim overrasket kanskje flest på Stamsund Teaterfestival. Det som var beskrevet som et samisk måltid i lavvoen, viste seg å ha en liten vri.

I lavvoen lå Lorås naken med hjemmelaget mat pent dandert på sin egen kropp – og publikum forsynte seg av henne, før de satte seg ned på reinskinn og spiste rundt bålet.

Over munnen til Lorås var det festet gaffatape.

Ikke sjokkerende
Kunstneren selv tror ikke noen ble sjokkert, der spiste vafler vis a vis hennes nakne kropp.

– Nakenhet for nakenhetens skyld er vel både brukt og oppbrukt, så jeg kan ikke se at det skulle være så sjokkerende. I denne konteksten fant jeg det i midlertid riktig å bruke nakenhet som virkemiddel fordi det er så sårbart, sier Lorås.

Lorås, som har røtter fra Kvalsund i Finnmark, ønsker ikke å forklare betydningen av sin performance ”Pop-up-gilde”. Den kan tolkes på flere måter, mener hun.

– Men jeg ønsker å utforske møtet mellom menneskene, og få mennesker til å snakke sammen.

Anja Saiva Bongo Bjørnstad og Anitta Suikkari i «Renen og Makten – Reindriftsloven justert etter Grisens Lov». Foto: Kenneth Hætta

Det er bare få år siden mormoren fortalte familien at hun er same.

– Jeg har samiske røtter, men har akkurat funnet ut at jeg er same. Jeg har akkurat begynt kampen som kanskje mange samer har stått i flere ti år. Vi er et folk som har opplevd undertrykking, assimilering og påført skam i flere hundre år. Storsamfunnet i dag sier unnskyld med den ene hånda og bygger ned kulturarven vår i det stille med den venstre.

Stunt
Opptredenen var del av kunstnermanifestasjonen Pop-up Sápmi, hvor mange av landets mest framtredende samiske scenekunstnere inntok landsdelens største teaterfestival.

Festivalsjef ved Stamsund Teaterfestival, Thorbjørn Gabrielsen, mener innslagene fra samiske scenekunstnere ga festivalen en dybde.

– I utgangspunktet er det utfordrende med pop-up, men det var godt planlagt og organisert på forhånd. Alle prosjektene ble faktisk gjennomført i følge planen. Jeg synes også at prosjektene var spennende og holdt gjennomgående høy kvalitet ut fra forutsetningene, man må huske på at mye av dette var stunt som er utviklet i løpet av et par dager.

Samisk Lofoten
Leder i den samiske scenekunstforeningen, Sámi Lávdi, Ada Einmo Jürgensen, er stornøyd med gjennomføringen.


Kristin Nango i «Towards the inner surfaces of things». Foto: Kenneth Hætta

– Vi har med dette igjen satt fokus på samisk scenekunst og scenekunst som aktør i samfunnsdebatten. Vi har møtt teaterinteresserte. både lokale barn og unge, entusiaster, teatervitere, kulturrådsmedlemmer samt publikum som bare kom over en pop-up-happening og fikk uventede og unike opplevelser. Også er jeg glad for å ha markert det samiske Lofoten, sier hun.